Venčanice

Venčanje je dan o kome sanjaju gotovo sve devojčice - o raskošnoj haljini, prstenu, bidermajeru, muzici koja će svirati samo za nju i voljenog...

Medjutim, kada taj dan zaista i osvane, mnoge od njih budu na velikim mukama - da li da venčanica bude klasična bela, ili da se opredele za nešto novo i originalno?

Jedna engleska izreka ovako savetuje: nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno, nešto plavo i šest penija u cipeli!

To je sve što je potrebno, uz mladoženju, naravno.

Prilikom izbora venčanice možete poslušati i ono što će vam preporučiti baka, tetka ili drugarica, ali znajte da neće one biti te koje će posle, tokom života, gledati slike sa tog srećnog dogadjaja i očajavati što nije sve bilo idealno.

Marina Literšejd, urednica jednog nemačkog magazina za venčanja, smatra da se "mlada na venčanju jednostavno ne sme pojaviti bez vela".

"To je šlag na torti", kaže urednica i dodaje da bi alternativa tome mogao da bude fini ogrtač po ugledu na one iz dvadesetih godina - s kapuljačom od čipke koja pada niz ledja optočena sitnim perlama.

I šeširi se takodje nose uz venčanice i mogu biti sa širokim obodom, ili malli poput takozvane tokice. U svakom slučaju mlade ne bi trebalo da odustanu od toga da "imaju nešto u kosi". To može biti tiara, traka za kosu, beli cvetić, čak i prirodan, razni ukrasni kamenčići, biseri...

A nakit? O tome dizajneri misle različito. Jedni smatraju da mlada treba da deluje smerno i čisto, što znači da joj nakit nije potreban. Oni drugi, koji preporučuju neki ukras, slažu se u tome da ne treba preterivati - klasični biseri su najbolje rešenje.

Venčanje se ne može zamisliti bez - bidermajera. Trenutno su u modi aranžmani od raznobojnog cveća sa perlicama ili kristalčićima koji imitiraju kapi vode. Medjutim, sitne bele ruže, ili buket elegantnih kala sa dugačkim drškama, su takodje hit.

Tašnica i cipele bi trebalo da budu u skladu. Torba koju će mlada nositi ne bi trebalo da joj smeta tokom ceremonije i veselja, pa se zato preporučuje mala u koju staje maramica i ruž za usne.

Cipele ili sandale bi trebalo da budu u istoj boji kao i haljna, a da li će biti sa visokom petom, iil baletanke, stvar je ukusa. Bitno je da budu udobne.

Mnoge devojke smatraju da mlada bez rukavica nije mlada. Pa, ima nešto u tome. Rukavice mogu biti od svile, tila, čipke, dugačke do pola mišice, ili male, bez prstiju koje su prektične jer ne moraju da se skidaju prilikom stavljanja burme.

Modni stručnjaci kažu da je podjednako bitno i ono što se oblači ispod venčanice - čarape, veš i podvezice, koje mogu biti "ono plavo" što englezi preporučuju, jer je to boja vernosti, dok onaj sitniš u cipeli donosi sreću.

Medjutim, teško da će sreća doći uz koji peni, plavi konac ili neki drugi običaj. Bitno je da iskreno volite osobu sa kojom se venčavate, da ste ludo zaljubljeni, pa ćete samim tim biti i srećni i lepi.

Izvor: MONDO





















































Ovde možeš pronaći veliki izbor salona venčanica.

Нема коментара: